banner

Googlovi izdelki so neverjetni za uporabo. Vendar podjetje beleži skoraj vse o vas, takoj od vaših iskalnih poizvedb, potovalnih ciljev, do nakupa potrdil. Čeprav se vsi ti podatki navadno uporabljajo za boljšo izkušnjo pri uporabi določenih Googlovih aplikacij (na primer Google News), lahko vsa stvar izvleče vsakogar.

Imate možnost izbire, ko Googlu dovolite, da vaše podatke hrani ali ne. Vaša dejavnost v vseh aplikacijah se zbira v enem velikanskem kupu v vašem Google Računu. Odločitev o tem, kako želite razčistiti stvari - samodejno ali ročno, je odvisno od vas.

generator kode za preverjanje twitterja
Tudi na vodilni tehniki

Kako v celoti odstraniti povezane aplikacije iz Google Drive

Preberi več

Brisanje podatkov

Pod pogojem, da ste prijavljeni v Google Račun, se vsa dejavnost, ki jo izvajate z Googlovimi izdelki in storitvami, beleži v spletu. Vendar odstranitev lokalnih podatkov, povezanih z aplikacijo (na primer brisanje predpomnilnika brskalnika v Chromu), ne bo izbrisala podatkov, shranjenih v vašem Google Računu. Namesto tega morate to počistiti ločeno.

K sreči je Google nedavno uvedel možnost samodejnega brisanja večine vaših podatkov. Poglejmo, kako lahko konfigurirate svoj Google Račun za to in nato nadaljujte s sredstvi za ročno brisanje podatkov.

Samodejno

Večina vaših podatkov je shranjena v razdelku Dejavnost Splet in aplikacij v vašem Google Računu, ki vključuje poizvedbe, izvedene z iskanjem v Google, Zemljevidih ​​ali Novicah, do dejavnosti, ki se izvajajo v aplikacijah, kot sta Google Lens ali Assistant. Lahko določite svoj Google Račun, da samodejno izbrišete te podatke. Vendar bo to pomenilo manj prilagojeno izkušnjo pri uporabi Googlovih izdelkov v prihodnosti.



Korak 1: Obiščite razdelek Dejavnost spleta in aplikacij svojega Google Računa.

Oglejte si dejavnost v spletu in aplikacijah

2. korak: Kliknite gumb z oznako Izberi samodejno brisanje.

3. korak: Pojavno okno bo imelo tri različne možnosti, privzeto bo držalo, dokler ne izbrišem ročno.

Izberite možnost Obdrži za 18 mesecev ali Obdrži za 3 mesece, tisto, ki izbriše podatke, starejše od 18 mesecev oziroma 3 mesece. Na žalost ne morete konfigurirati Google Računa za samodejno odstranjevanje podatkov, starejših od 3 mesecev.

4. korak: Na naslednjem zaslonu kliknite Potrdi. Glede na možnost, ki ste jo izbrali, se vsi podatki, starejši od 18 mesecev ali 3 mesece, samodejno izbrišejo in bodo neprekinjeno potekali od tu naprej.

nadomestni brskalniki za iphone

Ročno

Ročno brisanje podatkov ima svoje prednosti. Izbrišete lahko celo svojo zadnjo dejavnost in tudi filtrirate določene vrste podatkov, ne da bi množično odstranjevali vse. To pomeni, da lahko še vedno hranite podatke, ki jih beležijo nekatere aplikacije ali storitve, če ne želite zgrešiti faktorja personalizacije v celoti.

Ko gre za ročno brisanje podatkov, se lahko pomaknete navzdol po zaslonu z dejavnostmi v spletu in aplikacijah in posnamete posnete podatke. Vendar uporaba filtrov za nadzor filtriranja pomeni veliko hitrejšo in natančnejšo izkušnjo.

Korak 1: Na plošči Dejavnosti v spletu in aplikacijah vašega Google Računa pod iskalno vrstico kliknite možnost Filter by Date & Product.

2. korak: Z različnimi kontrolami filtriranja natančno določite, katero vrsto dejavnosti si želite ogledati. Določite trajanje časa, izberite aplikacijo ali storitev in kliknite Uporabi.

3. korak: Filtrirane podatke boste videli takoj. Lahko ga dodatno filtrirate tako, da v iskalno vrstico na vrhu zaslona dodate določene ključne besede.

prijava v zoo dokumente

Izbrišite vnose podatkov enega za drugim ali preprosto kliknite ikono s tremi pikami poleg iskalne vrstice in nato kliknite Izbriši rezultate, da takoj odstranite vse filtrirane podatke.

Tudi na vodilni tehniki

#zasebnost

Kliknite tukaj, če si želite ogledati našo stran s članki o zasebnosti

Drugi podatki Google

Obstajajo tudi druge oblike podatkov, ki ne spadajo pod okrilje dejavnosti Splet in aplikacije. Sem spadajo vaše dejavnosti na YouTubu, podatki o lokaciji pri uporabi Googlovih aplikacij, glasovni in zvočni podatki itd. Na žalost še ni načinov samodejnega izbrisa podatkov. V času pisanja pa se samodejne možnosti odstranjevanja podatkov, ki temeljijo na lokaciji, uvajajo, zato bodite pozorni.

Če želite dostopati do svojih drugih podatkov, kliknite ikono s tremi pikami poleg vrstice za iskanje na zaslonu z dejavnostmi Splet in aplikacije in nato Druge Googlove dejavnosti.

Na naslednjem zaslonu kliknite na kontrolo aktivnosti. Tako kot pri podatkih o dejavnostih v spletu in aplikacijah lahko tudi predmete to posamezno izbrišete ali jih filtrirate. Izjema so vaši podatki o lokaciji, kjer lahko izbrišete le vse v celoti.

Namig: Prav tako lahko poiščete različne vrste različnih podatkov, ki jih lahko izbrišete, na primer komentarje na YouTube, všečke ali ne maram, zgodovino Chroma itd., Če se pomaknete naprej po zaslonu. Na voljo so tudi možnosti za prenos podatkov vašega Google Računa.
Tudi na vodilni tehniki

Zakaj in kako omogočiti način izboljšanja zasebnosti v YouTubu

Preberi več

Ohranite svojo zasebnost

Googlovi nenehni poskusi zbiranja podatkov vodijo do boljših izdelkov. Vendar pa ni dobro, da bi katero koli podjetje imelo dostop do toliko osebnih podatkov. Zato kar najbolje izkoristite nadzor dejavnosti svojega Google Računa, da ohranite svojo zasebnost, kadar in ko se vam zdi primerno. Vedno pa upoštevajte, da bo brisanje podatkov zmanjšalo splošno udobje in personalizacijo, ki jih Googlove aplikacije in storitve prinesejo na mizo.

Naslednje: Sovražite Googlove prilagojene oglase? Preberite, kako jih lahko preprosto izklopite, ne da bi morali izbrisati svoje podatke.